Hulp bij borstvoeding: voor iedereen.

Gun jezelf en je kindje de beste zorg

Tips om een lactatiekundige te kunnen inschakelen.

Lactatiekundige zorg is helaas nog steeds geen onderdeel van de basisverzekering. Dit houdt dus in dat je zelf de kosten hiervoor moet betalen. 
Als je hier niet op gerekend hebt, kan het nog best een extra uitgave zijn.
Toch wil ik je op het hart drukken deze zorg in te schakelen als je het nodig denkt te hebben! Je zal er lang profijt van hebben. 
Hieronder lees je op welke manieren je dit zou kunnen bekostigen:

Sparen tijdens de zwangerschap

Door in je zwangerschap al wat te sparen voor deze zorg, heb je een potje voor als je het nodig hebt.
Denk hierbij aan de consultkosten (gemiddeld tussen de 95-225 euro), maar ook de aanschaf of huur van een kolf (tussen de 100-300 euro), een koeltasje, bewaarzakjes voor moedermelk, 2 fijne bh’s, misschien een tepelzalfje en (wasbare) zoogcompressen.

Kraamcadeau

Kraamcadeautjes zijn vaak leuk bedacht en komen uit een goed hart. Ook al zijn die rompertjes, sokjes en rammelaars schattig, je hebt vaak meer aan niet materialistische zaken en goede zorg. Zet dus gerust op het geboortekaartje wat jullie wensen zijn. Misschien wil je graag maaltijden ontvangen, of een bijdragen voor de (wasbare) luiers. En ook lactatiekundige zorg is een mooi cadeau om te geven en ontvangen.

Via een organisatie

In diverse provincies kun je via de jeugdgezondheidszorg lactatiekundige zorg inschakelen, als je bij de ledenvereniging aangesloten bent. Soms komen de lactatiekundigen aan huis, soms moet je naar een speciaal spreekuur op locatie.

Bij een vrijgevestigde lactatiekundige op een gratis inloopspreekuur

Ikzelf biedt één keer per week een gratis inloopspreekuur op locatie aan. Ik werk op afspraak en kan ongeveer een kwartier tijd nemen om je vraag te beantwoorden. Dit spreekuur is dus vooral bedoelt voor de kortere vragen en minder geschikt voor problemen als pijn bij het voeden of een stagnerende/afnemende groei.
In dit geval is het wel prettig om even kennis te maken en een afspraak bij jullie thuis in te plannen.

Een vergoeding via je aanvullende zorgverzekering

Als je goed aanvullend verzekerd bent krijg je vaak (een gedeelte van) de consultkosten vergoed.

In termijnen betalen

Sommigen lactatiekundigen bieden de mogelijkheid om in twee keer te kunnen betalen voor hun diensten.
Ik wens iedereen de zorg toe die ze nodig hebben, dus ik denk graag met je mee als de kosten problematisch zijn.

Lactatiekundige zorg tegen een gereduceerd tarief, of kosteloos

Dankzij lieve donateurs (veelal dankbare ouders die gebruik van mijn diensten hebben gemaakt) heb ik een klein fonds om de kosten uit te kunnen vergoeden.
Ik spreek dit potje met liefde voor je aan als je van een uitkering moet rondkomen, geen vergoeding van je zorgverzekeraar krijgt en/of het financieel niet kan opbrengen om zelf (iets) te betalen. Neem gerust contact met mij op als je hier gebruik van wil maken.